Linki News Kontakt O nas Reklama Regulamin FAQ Dodaj opinie Partnerzy Zaproś znajomego Dodaj do ulubionych Angielski Polski
Angielski Polski
Artykuły
O kuchni turystycznej
17-05-10

Gotowanie w górachOto kilka drobnych rad i przepisów z "Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych", autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry wydanej nakładem wydawnictwa ISKRY w roku 1972 Tongue out.

"W czasie posiłku w "zieleni" nie wolno się spieszyć. To  ogromnie ważne! Jemy powoli i z apetytem nie spogladając nerwowo na zegarek. Śmiech towarzyszący posiłkowi jest czymś niezwykle cennym, ponieważ odpręża nerwy i pobudza... trawienie".  

 

 

"Ziemniaki odgrywają w kuchni campingowej bardzo eksponowaną rolę. Można je kupić bez trudu nawet na głuchym odludziu, są łatwe w przyrządzaniu, smaczne i wysko kaloryczne. Gdy bwakujemy z dala od sklepów Samopomocy Chłopskiej, może się zdarzyć, że ziemniaki będą musiały nam niekiedy zastąpić trudno osiągalny chleb. A więc wielkie turystyczne "brawo" dla ziemniaków!".  

 

"Kapusta "campingowy Lukullus". O główkę kapusty na wsi przeważnie nie trudno. Gdy do tego zdobędziemy jeszcze nieco kwaśnych jabłek, kilka niezupełnie dojrzałych śliwek, dużą cebulę i dwa pomidory, możemy przystąpić niezwłocznie do przyrządzenia łatwej, a przy tym znakomitej potrawy. Kapustę szatkujemy drobno i dusimy na maśle, dodając posiekaną cebulę, pokrajane w ćwiartki jabłka i śliwki (z których należy usunąć pestki). Po 15 minutach dodajemy pokrajane pomidory i ewentualnie kilka ziarenek kminku. Wody dolewamy niewiele, uzupełniając ją, gdy zbytnio wyparuje. Po godzinie najdalej kapusta jest gotowa. Solimy ją do dmaku nie zapominając o szczypcie cukru. Powinna być gęsta i nie przypominać konsystencją zupy. Możemy ją, w przystępie dobrego humowu, podprawić 2-3 łyżkami kwaśnej śmietany".  

 

"OŻYWIANIE KONSERW MIĘSNYCH". Konserwy zajmują w kuchni capingowej bardzo poczesne miejsce. My natomiast jesteśmy zdania, iż nasi turyści uprawiają przesadny kult konserw, które spożywane zbyt często, wcale campingowiczom na zdrowie nie wychodzą, stanowiąc pożywienie jednostronne i pozbawione witamin. Konderwy mięsne można jednak nieco "ożywić", co uczyni je nie tylko smaczniejszymi i łatwiej strawnymi, ale również podniesie ich wartość odżywczą. Konserwy ożywia przede wszystkim hojny dodatek jarzyn, szczególnie liściastych: szczypiorku, cebuli i pietruszki. (...) Konserw nie powinno się jadać na kolację, zwłaszcza po dniu, który obfitował w wysiłki fizyczne. Po zjedzeniu tłustej konserwy bardzo wskazane jest wypicie kubka gorącej herbaty".

 

Cytaty wybrała:  Emilia Götz

Redaktor Działu Trekking


Komentarze
  • Arek ArekDodał Arek Arek 2650 Dni temu
    1 punkt    
    Gorrąco polecam - http://survival.strefa.pl/jedzenie.htm i oczywiście smacznego !!!
  • Grzegorz JendrzejDodał Grzegorz Jendrzej 2650 Dni temu
    1 punkt    
    nie należy zapominać o przydrożnych jabłkach, gruszkach, śliwkach etc, ;-)
  • Aneta  R.Dodał Aneta R. 2647 Dni temu
    0 punktów    
    No i liofilizatach, chociaż są ble ble i fuj. Ale to już chyba całkiem współczesny wymysł, bo książka z czasów, kiedy nas na świecie nawet nie było ;).
Copyright by planetagor.pl